-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

pátek 22. února 2013

Zázvorový s gotu-colou



Jestli se v zimě kvůli něčí spotřebě snižují světové zásoby zázvoru, tak je to kvůli mně. Zázvorový čaj miluji a zimu bez něj? Ne, děkuji.

 Gotu-colu neboli pupečník asijský pěstuji na parapetu v kuchyni a přes léto na terase venku. Na webu zahradnictví kruh www.zahradnictvíkruh.cz o gotu-cole píšou toto: Účinky této rostliny slouží i jako prostředek k prodloužení života, posílení imunitního systému, zvýšení inteligence, posílení a uklidnění nervů. Zajímavostí je, že tzv.gotu-kolu konzumovali před meditací jogíni v Himálajích. Je doporučován šálek čaje z pupečníku s medem, který pomáhá vyvážit pravou a levou hemisféru mozku. Sušené listy byly používány jako magické vykuřovadlo před meditací. Pupečník je  doporučován ke zvýšení a posílení fyzických i psychických schopností lidského organismu. Účinkuje protizánětlivě, léčí revmatismus,cirhózu jater a astma. Zabraňuje usazování cholesterolu v cévách a zlepšuje krevní oběh, snižuje riziko senility, prokrvuje mozek. Dále příznivě ovlivňuje oční sítnici a zmírňuje průběh cukrovky 2.typu. Při zevním používání zvyšuje pružnost kůže, pomáhá k hojení ran a léčbě kožních vředů, zánětu žil, aftů a celulitidy. Vnitřně se používá jako nálev(čaj - 2 lžičky suš.pupečníku/šálek) nebo tinktura, přičemž doporučená denní dávka je 5-15g sušených listů. V Asii jsou listy přidávány v čerstvém stavu do zeleninových salátů nebo se vaří s pokrmy. 

Na litr čaje dejte jeden větší kus zázvoru - já dávám velký asi jako 2 palce. Možná raději dejte méně, ať to na Vás není moc silné. Oloupejte a nastrouhejte. Přidejte 5-6 listů gotucoly. Zalejte vroucí vodou. Můžete dochutit šťávou z citronu a nebo dosladit medem.

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog