-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

úterý 26. března 2013

Hummus na několik způsobů (tradičně - puristická verze, moje oblíbená verze, s pečenou paprikou, s konopným semínkem)


U hummusu platí jedno zásadní pravidlo. Dokud ho neochutnáte, myslíte si, že o nic nepřicházíte. Název nic moc, barva a konzistence nijak neláká. A vysvětlení, že se jedná z velké části o cizrnu taky hummusu plusové body nepřidá. A to je škoda, protože se jedná o jídlo, které je zdravé a výborné. Nehledě na to, že z cizrny za pár peněz zvládnete nasytit celou armádu:o). V rámci mojí hummusové osvěty jsem zatím nenarazila na nikoho, koho bych po ochutnání neobrátila na víru. Hummus pochází z kuchyně středního a blízského východu. Suroviny na něj seženete dnes již bez problémů. Základem každého hummusu je cizrna. Doporučuji cizrnu nakupovat v arabských obchodech s halal potravinami, mají ji tady cenově srovnatelnou s ostatními obchody, ale chuťově mi přijde mnohem lepší. V nejhorším případě kupuji cizrnu v plechovce, přijde mi oproti sušené dost drahá. Často to dělám tak, že si uvařím více cizrny najednou a z části udělám hummus, část dám do chleba a zbytek třeba do polévky, nebo salátu.
Cizrna obsahuje velké množství železa, vápníku, hořčíku a manganu a je výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Spolu s červenou čočkou patří mezi lehce stravitelné luštěniny a proto je vhodná i pro děti a těhotné ženy (informace čerpány z Bioabecedáře Hanky Zemanové).
Pro přípravu cizrny je nejlepší tlakový hrnec. Cizrnu přes noc namočíme do dvojnásobného množství vody. Vodu slejeme a poté ji uvaříme spolu s kouskem mořské řasy doměkka v tlakovém hrnci (cca 20 - 30 minut), doporučuje se k cizrně přidat jedlá soda, která urychluje změknutí cizrny. Přidávám ji pouze pokud cizrnu vařím normálně bez tlakového hrnce, protože to trvá cca 2 hodinu a někdy i o trochu déle. 
A teď už jednotlivé recepty:

Hummus tradičně (verze 1.0)
Potřebujeme:
400 g cizrna (cca 2 šálky)
3 velké lžíce tahini
šťáva z půlky citronu
1 lžička soli 
Uvařenou cizrnu rozmixujeme s trochou studené vody, kterou postupně přidáváme, dokud nám nevznikne hustá kaše. Přidáme tahini, šťávu z citronu a sůl a rozmixujeme.

Humus rozšřená (verze 1.1)

K tradiční verzi přidáme ještě 2 - 3 stroužky česneku, trochu chilli. Servírujeme zakápnuté olivovým olejem a posypané čerstvou petrželkou.

Hummus z pečených paprik (verze 2.0)
(inspirováno receptem Roasted red pepper hummus z webu BBC food)
Potřebujeme:
2 velké červené papriky
300 g cizrny
1 nadrobno nakrájenou cibuli
1 lžičku římského kmínu
1 lžičku koriandu
sůl a pepř
2 stroužky česneku
šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
olivový olej

Papriky omyjeme, přepůlíme a vyndáme z nich semeník. Dáme ji na plech a pod rozpálený gril (v troubě, venku nad uhlíky, nebo na grilovací pánev). Necháme zčernat. Papriky přesuneme do misky, kterou hned překryjeme potravinovou folií a necháme zapařit (cca 10 - 15 minut). Mezitím si na 2 lžíci olivového oleje necháme zesklovatět cibuli spolu s koriandrem a římským kmínem. Papriky oloupeme a  dužinu z nich nakrájíme na kousky. Do mísy dáme papriky, cizrnu, cibuli s kořením, česnek, sůl, citronovou šťávu a kůru a trochu pepře. Rozmixujeme a eventuálně můžeme ještě dopepřit nebo dosolit  dle chuti.



Hummus s konopným semínkem (verze 3.0)

(inspirováno receptem z Countrylife)
Potřebujeme:
200 g cizrny
100 g loupaného konopného semínka
lžíce římského kmínu
50 ml konopného oleje
česnek
šťáva z půlky citronu
sůl a pepř
Rozmixujeme všechny uvedené suroviny a dochutíme solí a pepřem. Posypeme čerstvým koriandrem.

Konopný hummus
Uvedené recepty jsem vyzkoušela a mohu je všechny jen doporučit. Množství surovin u každého receptu jsem uvedla, tak jak mám vyzkoušeno a jak mi chutná. Doporučuji hummus při přípravě průběžně ochutnávat a ladit k vaší spokojenosti. 
V nejbližší době chci také vyzkoušet hummus z červené řepy. Už jste ho ochutnali? Máte na něj nějaký dobrý recept?

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog