-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

neděle 22. září 2013

Švestkový koláč s karamelovým krémem




Na tomhle koláči je nejtěžší vydržet s jeho konzumací až do druhého dne. Protože až jeho rozležením teprve vynikne jeho skvělá chuť. Švestek máme na zahradě tak akorát na pár podzimních koláčů. Recept na tento vychází z receptu na Caramelised custard cream apple pie z webu BBC Good food, nicméně jsem ho lehce upravila dle mé chuti. Pro tento koláč se spíše hodí forma s vyššími okraji. 
Na jeden koláč si připravte:
Na těsto:
200 g hladké mouky
120 g másla
60 g cukru
5 žloutků
250 ml smetany ke šlehání
140 g cukru
velký panák dobré slivovice
miska švestek

Ztuhlé máslo nakrájíme na kousky, přidáme do mísy k mouce, co nejrychleji zpracujeme na drobenku, ke které přimícháme cukr. Do směsi vmícháme 1 žloutek. Z těsta uděláme kouli a dáme do lednice - minimálně na hodinu. 
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Z těsta vyválíme tenkou placku, kterou vyložíme vymazanou koláčovou formu (dno i okraje). Válení tohoto těsta není zrovna jednoduché - proto si plochu (i váleček) dobře pomoučněte. Válet těsto můžete i po částech, které pak jednoduše spojíte přitlačením k sobě. Vyskládat formu je takové malé puzzle. Dno propícháme vidličkou, na něj položíme papír na pečení a vysypeme fazolemi (či rýží), čímž těsto zatížíme. Mám na tento ůkol vyčleněno jedno balení fazolí, které vždy nechám zchladnout a znova je uschovám pro další pečení, dokonce se dají sehnat i keramické fazole speciálně pro tento ůčel. Pečeme asi 15 minut. Poté vyndáme fazole i papír na pečení a pečeme dalších 5 minut, až těsto zezlátne, vyndáme z trouby a necháme zchladnout.
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na půlky. Cukr nasypeme do pánve a necháme zkaramelizovat. Do karamelu nasypeme švestky a dobře je v karamelu obalíme, přidáme panáka slivovice a necháme odpařit. Díky švestkám  a slivovici vznikne v pánvi karamelovošvestková omáčka. Švestky vyndáme a pomocí cedníku přecedíme všechnu šťávu zpět do pánve, kterou již nevracíme na sporák, jen do horké karamelové šťávy dobře vmícháme všechnu smetanu.  
Žloutky vyšleháme do pěny a postupně do nich zašleháme ochucenou smetanu. Na předpečené těsto koláče dáme švestky a zalijeme je krémem ze žloutků a smetany. Pečeme na 160 stupňů až povrch koláče ůplně zezlátne - cca 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a uložíme alespoň na 24 hodin do ledničky. Tento krok je třeba dodržet, protože koláč ztuhne a lépe vypadá a také, což je mnohem důležitější... mnohem lépe chutná.
Takhle vypadá, když ho nenecháte odpočinout v ledničce, foto po odpočinutí jsem pro jeho skvělou chuť nestihla pořídit:o)


QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog