-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

úterý 3. června 2014

Hummus se sušenými rajčaty & tapenáda z oliv



Tahle večeře v sobě spojuje několik mých nejoblíbenějších chutí. První je cizrna, druhou jsou sušená rajčata, třetí kalamata olivy a čtvrtou česnek. Uznávám, že je jednodušší na chleba namazat máslo a položit sýr, ale tahle kombinace za tu trochu námahy stojí. Pokud máte výkonný tyčák, budete mít hotovo raz dva.Doporučuji si rovnou připravit větší dávku jak hummusu, tak tapenády a uschovat v ledničce na další den. 

Na tapenádu potřebujete:
hrnek kalamata oliv (kalamata se jmenují podle řeckého města, v jehož okolí se pěstují, označují se jako černé olivy, ale barvu bych asi nejvíce přirovnala k růžovo-hnědo-fialové (?)
česnek
olivový olej
citronovou šťávu
čerstvě mletý pepř
(můžete přidat ještě kapary, ančovičky či třeba petržel, nebo jiné zelené bylinky)

Záměrně neudávám přesný poměr jednotlivých surovin, mám vyzkoušeno, že je každou tapenádu je třeba vyladit dle vlastní chuti. Olivy vypeckujeme a rozsekáme nahrubo, do směsi zamícháme utřený česnek, olivový olej, citronovou šťávu a čerstvě mletý pepř. Solit většinou není třeba.

Na hummus se sušenými rajčaty potřebujete:
2 hrnky uvařené cizrny (nebo plechovku cizrny)
olivový olej
sušená rajčata naložená v oleji (pokud máme jen sušené rajčata necháme na chvíli v horké vodě)
česnek
citronová šťáva
tahini
sůl a pepř
Cizrnu je třeba před vařením den předem namočit, poté vodu slít a uvařit s trochou jedlé sody, či řasou kombu. Nejrychlejší je vařit cizrnu v tlakovém hrnci. Nebo můžete použít konzervovanou cizrnu, která nám ušetří čas, ale chuťově je pro mne o stupínek níže, než čerstvě uvařená. Cizrnu, sušená rajčata a stroužek česneku rozmixujeme tyčovám mixérem s několika lžícemi studené vody, velkou lžící tahini a trochou olivového oleje. Dochutíme solí, eventuálně přidáme další česnek, ale s tím opatrně, abychom zbytečně nepřebili chuť sušených rajčat. Další variace na hummus naleznete zde.

V momentě, kdy máme hotové tapenádu i hummus, už jen spojíme všechny suroviny v dokonalý "středomořsko-blízkovýchodní chlebíček". Krajíc celozrnného chleba potřeme hummusem, přidáme vařené vejce, tapenádu a pokud máme, tak i čerstvý tymián. 
Dobrou chuť!

Co máte na chlebu nejraději vy?




QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog